Kollektivboende

Att bo i ett kollektivboende innebär att flera av ytorna i boendet är gemensamma. För det mesta innebär kollektivboendet att sovrum och badrum är privata medan kök och andra sociala ytor är gemensamma. Maten lagas och äts gemensamt vilket gör att kollektivboendet passar den som är social och söker efter gemenskap med andra.

I ett kollektivboende krävs det att varje enskild boende följer de regler som finns och utför de sysslor som måste göras. Ofta finns ett schema för vilken dag varje person ansvarar för att laga mat, diska och städa de gemensamma utrymmena. Det finns många fördelar med kollektivboendet där den lägre bostadskostnaden är en av de viktigaste.

Ytterligare fördelar med kollektivboende är den sociala aspekten och att boendet ofta har ytor med till exempel bastu, lekrum och i vissa fall en gemensam trädgård. Nackdelarna är att kraven på anpassning till grannarna är högre än i en vanlig lägenhet. Även ansvarsfrågan för de gemensamma ytorna kan ge upphov till konflikter om hur dessa ska skötas.

Vanliga frågor om kollektivboende

Vad är ett kollektivboende?

Ett kollektivboende är ett boende med både privata lägenheter och gemensamma ytor. Kök och sociala ytor delas av alla i huset medan lägenheterna som är privata ofta är mindre än en vanlig lägenhet. Inköp av mat, matlagning, disk och städning sköts gemensamt enligt ett rullande schema.

Vilka fördelar finns det med kollektivboende?

Fördelarna med kollektivboendet är främst det stora sociala umgänget och den lägre kostnaden för boende. Att kunna växla mellan den privata ytan och den kollektiva gör att många känner att de får det bästa av två världar, d.v.s. omväxlingen mellan egentid och tid med andra.

Vilka nackdelar finns det med kollektivboende?

Nackdelar med kollektivboende är att de privata lägenheterna ofta är mindre än normala lägenheter vilket innebär att den egna ytan kan kännas trång för den som trivs med mycket utrymme. Personer som tycker om att ha mycket tid på egen hand kan också uppleva den sociala kontakten som alltför intensiv.

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0