Fastighetsmäklare

En mäklare är utbildad till fastighetsmäklare efter en 120 högskolepoäng lång utbildning, 10 veckors praktik på en mäklarbyrå samt innehavare av en ansvarsförsäkring. Vid ansökan om licens så prövar statliga Fastighetsmäklarinspektionen mäklarens lämplighet. Mäklare idag kan vara helt internetbundna eller varva med att uppsöka folk som vill göra husaffärer.

En mäklare går systematiskt igenom bostadens skick, dess användning och läge samt marknadsvärde. I attraktiva områden så säljer husen ofta sig själva medan det i mindre attraktiva områden kan vara fördelaktigt att lägga energi på att även skapa bra annonser om såväl fina hus som hus i sämre skick. Mäklaren kan vara frilansande eller anställd.

De största mäklarfirmorna i Sverige är (utan inbördes ordning) Skandiamäklarna, Svensk Fastighetsförmedling, Fastighetsbyrån, HusmanHagberg, Mäklarhuset och Mäklarringen. Regionala större kontor finns också att gå till. Mäklararvodena beror på hur erfaren mäklaren är och tidsåtgången för ett objekt. Mäklaren har också i uppdrag att beskriva tomtens skick och bruksvärde. Omgivningarna kan vara viktiga att redogöra för.

Vanliga frågor om fastighetsmäklare

Vad exakt gör en mäklare?

En mäklare erbjuder visningar på objektet, där spekulanterna får lov att fråga om objekten. Gäller det en bostad i en bostadsrättsförening så ska mäklaren även redogöra för de frågor som kan uppstå om hur bostadsrättsföreningen är och dess skick. En mäklare kan jobba som frilansare eller som anknuten till en mäklarfirma.

Måste man ha en mäklare enligt lag för att få sin bostad såld?

Svaret är nej, det finns inget som helst krav på att anlita en mäklare. Däremot underlättar det många gånger om parterna saknar relevanta juridiska kunskaper och insyn i bostadsmarknaden. Det är en komplex bransch med dagliga skiftningar.

Vad ska man se upp för som säljare eller köpare?

Man bör ha i åtanke att det idag är vanligt att annonser publiceras i syfte att trissa upp priserna. Det är inte alltid lätt att veta vad mäklarens och säljarens avsikter är. Iaktta alltid sunt förnuft och skriv ned överenskommelser i samförstånd med de andra parterna.

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 3.00