Topplån

Topplån är ett begrepp inom bostadslån som inte förekommer så ofta idag. Anledningen är att Finansinspektionen 2010 införde ett bolånetak, som innebär att det numera endast går att låna 85 procent av köpesumman på en bostad. Man tyckte att svenska folket hade en för hög belåningsgrad och att många tog en alltför stor risk.

Innan 2010 gick det att låna pengar till hela köpeskillingen på en bostad hos en och samma bank. Lånet brukade då delas upp i två delar: ett bottenlån och ett topplån. Bottenlånet hade värdet på fastigheten som säkerhet och utgjorde mellan 75 % och 85 % av lånet. Resten finansierades med hjälp av ett topplån.

Topplånet hade en högre ränta än bottenlånet, eftersom bankerna ansåg sig ta en större risk. Eftersom det inte längre går att låna 100 % av köpeskillingen på en bostad, har topplånen spelat ut sin roll. Många banker delar därför inte längre upp lånen på detta sätt, utan erbjuder kort och gott bolån.

Vanliga frågor om topplån

Går det att få ett topplån idag?

Ja, vissa banker erbjuder fortfarande något som kallas topplån. Topplånet utgör oftast den del av bolånet som ligger mellan 70 % och 85 % av fastighetens värde. Den stora skillnaden jämfört mot tidigare topplån är att dagens topplån har bostaden som säkerhet. Topplånet har högre ränta än resten av lånet.

Varför försvann de gamla topplånen?

Före 2010 gick det att låna 100 % av köpesumman på ett hus eller en lägenhet. De sista 10-15 % av lånet kallades topplån. Idag är det inte längre möjligt att låna hela denna summa. Istället måste låntagaren ha en kontantinsats på minst 15 % av köpesumman.

Går det att ta ett topplån för att slippa kontantinsats?

Nej, det går inte längre. Förr gick det att ta ett topplån om låntagaren saknade pengar till kontantinsatsen. Numera måste man ha minst 15 % av köpesumman i kontanter. Alternativet idag är att ta ett blancolån, ett lån utan säkerhet, för att betala kontantinsatsen.

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0