Ränta

Ränta är en term som beskriver två delar, avkastningen för pengar som sätts in på banken eller vilken kostnad som gäller när man lånar pengar. Det finns dessutom flera typer av räntor, till exempel rörlig ränta och fast ränta. Sedan finns det även nominell ränta samt effektiv ränta.

När det gäller lån om pengar erbjuder flertalet långivare låntagaren att bestämma sig ifall de vill ha en rörlig eller fast ränta. Skillnaden mellan de två är att en rörlig ränta kan ändras beroende på hur förhållandena på marknaden ser ut. En fast ränta däremot är densamma under hela lånetiden.

En annan typ av ränta tillkommer när man sätter in pengar på sparkontot. Det innebär att om man sätter in 7000 kronor och har en räntesats på 3% får man, efter att ha sparat pengarna ett år, 3% av de insatta 7000 kronorna i ränta från banken. Räntan på sparkonton kan variera en hel del.

Vanliga frågor om ränta

Hur bestäms räntan vid privatlån?

Långivaren gör en kreditupplysning när de tagit emot en ansökan om lån. Därefter bestämmer de vilken räntesats som ska erbjudas. Grunden bakom beslutet ligger i hur låntagarens ekonomi och återbetalningsförmåga ser ut. Söker man lån med säkerhet får man vanligtvis en bättre ränta, speciellt vid bättre säkerheter.

Vilka typer av räntor finns det?

Det finns en relativt lång lista över typer av räntor som beskriver olika kostnader och avgifter. De vanligaste är rörlig ränta, fast ränta, låneränta, inlåningsränta, nominell ränta och månadsränta. Vissa räntor har dessutom fler än ett namn, till exempel nominell ränta är också känt som årsränta.

Hur hittar man den bästa räntan?

Ett tips på hur man hittar den bästa räntan, oavsett vad det gäller, är att jämföra. På så sätt får man en bild på flera alternativ och vad som gäller. Exempelvis om man vill ta lån. Det finns jämförelsesidor med flera alternativ på lån från olika banker och därmed olika räntor.

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0