Mäklararvode

Mäklararvode är den sorts ersättning som man betalar en mäklare för att hen ska sälja en bostad. Mäklaren tar ut ett fast arvode eller en provision. Det finns även vissa mäklare som kan ha en kombination av dessa. Innan man anlitar en mäklare bör man komma överens om vilket arvode som mäklaren ska ha.

Det vanliga arvodet brukar ligga på allt från några tusenlappar och uppåt. Om man säljer ett fristående hus, t.ex. en villa eller ett fritidshus, så brukar provisionen vara ca 30-50 % högre än när du säljer en bostadsrätt. Det beror på att försäljningen av en sådan bostad kräver mer jobb och större omkostnader för mäklaren.

Kostnaden för annonser och värdering kan innebära en extra kostnad för mäklaren, men vissa mäklare bjuder på värderingen. Arvodet kan vara uppdelat i en fast och en rörlig del. Man baserar det fasta arvodet på kostnader vid försäljningen och den rörliga delen på vad bostaden säljs för. Rörlig del kan t.ex. vara annonsering och fotografering.

Vanliga frågor om mäklararvode

Hur ska jag pruta på mäklararvodet?

Man kan alltid försöka pruta på arvodet. Det är bra att ta in offerter från olika mäklare. Man kan även gå ut med ett lågt bud, avtala bort de onödiga delarna med mäklaren, läsa på och sedan börja förhandla. Välj en mäklare som känns seriös och intresserad av att sälja.

Vad ska jag tänka på när jag skriver avtal med en mäklare?

En mäklare som är duktig och seriös kan förklara vad ett mäklararvode är och hur det fungerar. Innan du skriver på avtalet så bör du och mäklaren gå igenom ditt avtal så att du verkligen har förstått allting. Är någonting oklart så be mäklaren förklara.

Är mäklararvodet avdragsgillt i deklarationen?

Ja, mäklararvodet är avdragsgillt. När du sålt en bostad ska du sedan deklarera kostnaderna som du haft i samband med din försäljning. Man kan även dra av för kostnaderna som man haft i samband med försäljningen. På på så sätt blir kostnaden för mäklaren lägre.

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0