Lånelöfte

Ett lånelöfte innebär att banken bedömer en persons ekonomi. Något som oftast sker i förbindelse med ett köp av en bostad. I det stora hela är det ett villkorat förhandsbesked från banken där de anger hur mycket en person kan låna inför bostadsköpet. Detta hjälper personen veta hur högt de kan buda i en budgivning.

Hur högt eller lågt ett lånelöfte är baseras på själva ansökan. Bland annat finns det kriterier såsom inkomst, bostadens pris och om personen har några barn i hushållet. Därför är det väldigt viktigt att personen fyller i exakta uppgifter vid sin ansökan, så att banken kan göra en rättvis värdering.

Det är viktigt att veta hur stort lån en person kan ansöka om ifall hen deltar i en budgivning. För att delta i budgivningar brukar oftast mäklare kräva att personerna visar ett giltigt lånelöfte innan de deltar i själva budgivningen. Ett lånelöfte går snabbt att ansöka om och beviset är giltigt i sex månader.

Vanliga frågor om lånelöften

Hur går ansökningen till?

Det finns tre sätt att ansöka om ett lånelöfte: antingen digitalt, via telefon eller genom ett fysiskt besök hos bankkontoret. Det absolut enklaste sättet är att ansöka digitalt eftersom bankerna ger ett snabbt besked. Som regel brukar lånelöftet komma via ett bekräftelsemejl direkt, eller inom 24 timmar efter ansökan.

Vilka uppgifter brukar banken kräva? 

Som regel tittar banken på flera kriterier vid en låneansökan. Men de fyra vanligaste kriterierna är:
Hur mycket personen önskar att köpa bostaden för.
Om personen har en kontantinsats.
Personens inkomst, sparande och lån.
Marknadsvärdet på personens bostad och hur mycket lån som kvarstår.
Om personen har uppskov hos Skatteverket.

Vad kostar ett lånelöfte?

Standarden inom bankindustrin är att inte ta ut några avgifter för kunder som önskar att ansöka om ett lånelöfte. Bland annat tar de främsta bankerna i Sverige, såsom Nordea, SEB, Handelsbanken och Swedbank inte ut några avgifter för ansökan. Däremot finns det undantag, så det är rekommenderat att undersöka hos den individuella banken.

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0