Kontantinsats

När det är dags att köpa sin första bostad finns det många ord och termer man kommer att stöta på. Ett av dem är ordet kontantinsats. Få som inte tidigare har köpt en bostad vet vad en kontantinsats verkligen är. En kontantinsats är något som behövs när man ska köpa en bostad.  

Kontantinsats är den del av bostadens värde som man själv måste bidra med utöver det lån man beviljats. En kontantinsats får man enligt svensk lag inte låna till i form av ett bostadslån. När man köper en bostad får man alltså inte låna till hela summan utan en del måste alltid vara en kontantinsats.  

För bolån finns det ett så kallat bolånetak. Det bolånetaket gör är att det reglerar hur högt bolånet får vara. Man får låna max 85 % av bostadens marknadsvärde vilket innebär att de resterande 15 % är den kontantinsats man måste bidra med. De flesta väljer att spara ihop till sin kontantinsats.

Vanliga frågor om kontantinsats

Kan jag låna till en kontantinsats?

Det är möjligt att låna till en kontantinsats så länge den inte är en del av bolånet. Om man vill låna till en kontantinsats kan man vända sig till en mindre kreditgivare för att få ett privatlån. Dessa lån har dock generellt högre ränta.

Kan man köpa bostad utan kontantinsats?

Att köpa bostad utan en kontantinsats är svårt, speciellt för dagens unga som ännu inte hunnit spara ihop en stor summa pengar. Om man ej har pengar till en kontantinsats kan man ansöka om ett privatlån. Man kan dock ej få ett bolån för att täcka hela beloppet.

Hur hög måste kontantinsatsen vara?

Hur hög ens kontantinsats måste vara beror helt på värdet på den bostaden man vill köpa. Kontantinsatsen är alltid på minst 15 %. Om man vill köpa en lägenhet för en miljon måste man alltså ha 150 000 kr i kontantinsats. Ju högre bostadsvärde ju högre blir kontantinsatsen.

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0