Hyresrätt

En hyresrätt är för det mesta en lägenhet som går att hyra från ägaren. Det kan ibland också vara en annan form av bostad, till exempel ett radhus. Ägaren kan vara ett kommunalt bolag, ett företag eller en privatperson. Detta är en av de vanligaste boendeformerna för den som inte kan eller vill köpa sin bostad.

Med ett förstahandskontrakt på en hyresrätt handlar det om ett varaktigt och tryggt boende där hyresvärden inte har rätt att säga upp hyresgästen hur som helst. Hyresvärden får inte heller höja hyran särskilt mycket, om inte större renoveringar som lett till en höjning av bostadens standard skett. Uppsägningstiden för hyresgäster brukar normalt vara på tre månader.

En av de största fördelarna med hyresrätt är att det är hyresvärden som står för reparationer, underhåll och som har det ekonomiska ansvaret. En nackdel är att det inte är tillåtet att själv göra vilka renoveringar som helst och att hyresgästen inte har någon makt över vad som sker i fastigheten.

Vanliga frågor om hyresrätter

Vad krävs för att få en hyresrätt?

Det är hyresvärdarna som själva bestämmer vad som krävs för att någon ska få en hyresrätt hos dem. Vissa krav på fast inkomst, deposition eller borgensman brukar finnas, ofta kan det också behövas att man stått längre i kö än andra som söker samma lägenhet.

Vad har hyresvärden ansvar för?

Hyresvärden har ansvar för att allt i fastigheten och bostaden fungerar som det ska. Går något sönder ska det repareras eller ersättas. Värden står också för underhåll och renovering som sker vid behov. Hyresvärden tar dessutom hela den ekonomiska risk som kommer med att äga en fastighet.

Vad får hyresgästen göra?

En hyresgäst får göra vissa mindre ändringar i sin lägenhet, till exempel måla om i neutrala färger. Han eller hon får använda bostaden på normalt sätt; bo där, vara sammanboende med någon, och ha inneboende. Det är inte tillåtet att väsnas och störa andra hyresgäster i hur hög utsträckning som helst.

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0