Bostadsvärdering

En bostadsvärdering innebär att en värderingsman värderar din bostad. Det kan vara en värdering inför en försäljning eller en värdering för att du ska kunna ta ett huslån. När du ska flytta och sälja ditt hus är det bra att ta in en värderingsman så att du kan få ett ungefärligt pris.

Om du behöver ta ett huslån behöver du värdera ditt hus för att kunna bli godkänd och ta lånet. Banken vill veta hur mycket pengar ditt hus är värt och kan då bestämma hur mycket du får låna av banken. Banken tar alltså ditt hus som säkerhet när du tar ett huslån.

Du kan faktiskt göra en bostadsvärdering även fast du inte ska sälja huset eller ta ett huslån. Det kan vara bra att värdera huset då och då ifall du vill sälja det någon gång i framtiden och då vet du hur mycket du kan räkna med att få för ditt hus.

Vanliga frågor om bostadsvärdering

Måste jag renovera inför en bostadsvärdering?

Nej, du behöver inte renovera inför en bostadsvärdering. Men om huset har skador och är väldigt gammalt kan det vara bra att renovera huset för att det ska värderas så högt som möjligt. Ju bättre skick ditt hus är i desto högre värdering kommer det att få.

Kan jag värdera mitt fritidshus?

Ja, du kan absolut värdera ditt fritidshus. Precis som du kan värdera din bostad inför en försäljning eller ett huslån kan du värdera ditt fritidshus inför en försäljning eller huslån. Du kan alltså även ta ett lån på ditt fritidshus om du skulle vilja göra det.

Vad kostar det att värdera min bostad?

Oftast kostar det ingenting att värdera sin bostad, då många företag erbjuder en gratis värdering. Men det kan vara bra att höra med värderingsmannen innan om värderingen kommer att kosta dig något. Om värderingen kostar pengar kan du alltid be om en offert på företagets hemsida.

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0