Bostadsrätt

En bostadsrätt är innehavande eller ägandeskap av en lägenhet i ett bostadshus. När man äger en bostadsrätt äger man även en del i bostadsföreningen som lägenheten finns i. Man har tillåtelse att utnyttja bostadsrätten under en viss tid, innan man väljer att upplåta den, alltså sälja den vidare.

För att få utnyttja sin bostadsrätt betalar man en avgift varje månad till bostadsrättsföreningen som sköter om fastigheten. När man äger en bostadsrätt har man relativt fria händer att renovera den. Större renoveringar måste dock godkännas av bostadsrättsföreningen. Att köpa en bostadsrätt är ett billigare alternativ till att köpa ett hus.

När man köper en bostadsrätt är det dock viktigt att tänka på att avgiften till föreningen kan höjas. Detta ger då ett dyrare boende. För att köpa en bostadsrätt kan man ansöka om ett bolån på 85 % av värdet. Det krävs även att man har en kontantinsats på 15 % av bostadens värde.

Vanliga frågor om Bostadsrätt

Får man sin renovera bostadsrätt vad man vill?

I en bostadsrätt får man göra relativt stora renoveringar utan att först be om godkännande från föreningen. Man får måla om, byta ut inredning, golv och liknande. Vill man till exempel renovera badrummet krävs det att man inte byter ut eller ändrar vattenanslutningar, avlopp och liknande.

Varför kan avgiften höjas?

Avgiften till bostadsrättsföreningen kan höjas om det går dåligt för föreningen. Detta kan ske plötsligt så det är bra att vid köp av bostaden undersöka hur välmående föreningen är. Det kan vara svårt att sälja en bostadsrätt som har en allt för hög avgift vilket är bra att ha i åtanke.

Vilket ansvar har man som ägare?

Som ägare av en bostadsrätt har man ett stort ansvar för sin bostad. Allt som kan gå sönder i lägenheten måste man själv bekosta och reparera. Om golvet, kylskåpet eller toaletten går sönder får man själv laga det. Det är viktigt med en hemförsäkring om ens skador sprider sig.

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0