Bostadskö

En bostadskö innebär att personer står i kö för att få hyra bostad. Så är ofta fallet hos större, kommunala bostadsbolag. Det handlar helt enkelt om att söktrycket på bostäderna är så högt att det behövs en viss organisation för att hålla koll på alla som vill ha bostaden.

I en bostadskö kan de sökande samla poäng och det är de med högst antal poäng som blir erbjudna visning av bostaden i ett första skede. Generellt sett samlar man poäng varje dag man står med i bostadskön. Därför händer det att föräldrar registrerar sina barn i köer redan när de föds.

En bostadskö kan ha sina fördelar för bostadsbolagen men för personer som behöver en bostad akut är de inte lika bra. I en bostadskö är det sällan personer som verkligen behöver en bostad som får dem. Det kan dock finnas vissa bostäder som inte har någon kö alls. Det brukar handla om lägenheter i ytterområden.

Vanliga frågor om bostadskö

Hur kommer man först i en bostadskö?

Genom att samla poäng kommer man högt upp i en bostadskö. Oftast samlar man en poäng för varje dag man står med. Ibland kan det krävas att den sökande loggar in för att kunna få poängen. Man kan också samla poäng genom att vara aktiv och söka bostäder.

Om man står först och tackar nej?

Står man först i en bostadskö kan man erbjudas lägenheter som man har anmält sitt intresse på. Kanske blir en sådan lägenhet ledig under en period när man inte alls vill flytta. Då kan det vara klokt att tänka över sitt val. Tackar man nej flyttas man ner i kön.

Kan man stå med i en bostadskö om man har betalningsanmärkningar?

Ja, man kan vara med i en bostadskö även om man har betalningsanmärkningar. Kanske hinner anmärkningarna försvinna till den dag man blir erbjuden en bostad? Många gånger ser bostadsbolag också till att personen verkligen vill betala sina skulder och struntar i anmärkningen.

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0