Boränta

Boränta, eller bostadsränta som det också kallas, är den ränta man betalar på ett bostadslån. Ett bostadslån är ett lån som man tar för att finansiera ett köp av en bostad. Det flesta som köper en bostad har inte råd att göra det själva, och måste därför ta ett lån.

Boräntan, precis som räntan på alla andra lån, brukar anges som en procentsats av kostnaden för lånet. Om lånet är på en miljon kronor, och räntan är 1%, så är räntan 1% av en miljon, det vill säga tiotusen kronor. Den effektiva boräntan är den totala kostnaden för lånet, och brukar även den anges som en procentsats.

Boräntan kan vara antingen rörlig eller fast. Om boräntan på ditt lån är fast får banken inte lov att ändra den under tiden som du betalar tillbaka lånet. Om räntan är fast får banken istället lov att ändra räntan med tre månaders varsel. En rörlig ränta blir ofta billigare över tid, men ger mindre säkerhet.

Vanliga frågor om boränta

Hur hög brukar boräntan vara?

Boräntan varierar över tid, och kan ibland vara väldigt hög men ibland väldigt låg. Den effektiva räntan ligger ofta på mellan ett och två procent. Rörliga räntor är ofta lägre än bundna räntor, men detta kan ändras snabbt. I april 2021 är den lägsta rörliga räntan 1,13%.

Vad beror boräntan på?

Alla bostadsköpare har olika förutsättningar, och alla banker erbjuder olika alternativ. Hur hög ränta banken vill ha av dig som låntagare beror på flera faktorer, bland annat din inkomst, hur stort lånet är och hur mycket du amorterar. Bankerna utgår dock ifrån Riksbankens reporänta, som är en standard i Sverige.

Vad är en amortering?

En amortering är en avbetalning på ett lån. När du betalar tillbaka ett lån betalar du två olika typer av avgifter; ränta och amortering. Amorteringen är själva lånet, och räntan är avgiften för lånet. Hur mycket du amorterar per månad kommer du överens om med banken.

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0