Bolån

Ett bolån är ett av de vanligaste lånen i Sverige. Normalt sett ansöker en person om ett bolån när hen önskar finansiera ett bostadsköp. I synnerhet handlar det om att finansiera en bostadsrätt eller ett hus. Men utöver detta kan det även handla om att bekosta en bostadsrenovering eller en utbyggnad av huset.

Som en följd av att det handlar om att finansiera ett större objekt, brukar ett bolån involvera en större summa pengar. Det kan handla om alltifrån 100.000 kronor till flertals miljoner kronor. När det kommer till själva ansökningen av ett bolån så görs det oftast via banker. Men det finns även vissa kreditmarknadsbolag som utfärdar bolån.

Räntan, villkoren och hur mycket pengar som banken vill låna ut till en person skiljer sig från bank till bank. I synnerhet avgörs det beroende på bostadens marknadsvärde och den individuella personens betalningsförmåga. Men det är viktigt att personen som ansöker om ett bolån har minst 15 procent av bostadsköpets värde i kontantinsats.

Vanliga frågor om bolån

Vad är skillnaden mellan ett privatlån och bolån?

Ett bolån är ett lån som en person tar i syfte att finansiera ett bostadsköp. Det innebär att bostaden står som en säkerhet för lånet, till skillnad för privatlån som är lån utan en säkerhet. Således brukar lånebeloppet vara lägre, alltifrån 10 000 kronor till hundratusentals kronor.

Är räntan lägre för ett bolån än andra lån? 

Bostadslån har som regel en lägre ränta andra lån, exempelvis privatlån och mikrolån. Vid ett bostadslån har banken en säkerhet för själva lånet, det vill säga personens bostad, vilket leder till att långivaren tar en lägre risk och kan erbjuda personen en lägre ränta.

Kan villkoren för bostadslånet skilja sig beroende på långivare?

Själva ansökningsprocessen kan variera beroende på långivare. Alla bolag har olika modeller och strategier för hur de sätter räntan för bolån. Normalt sett undersöker de sökandens betalningsförmåga, lånebeloppet och marknadspriset. Därav är det bäst att jämföra bankerna mot varandra för att hitta den med de bästa villkoren.

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0